Село Циркуни в передмісті Харкова включили в список населених пунктів, відновлювати які будуть комплексно і за новими принципами. Як повідомив на засіданні уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль, основний принцип відновлення - Build back better, тобто "відбудувати краще, ніж було".

Циркуни - велике село в Харківському районі. Знаходиться відразу за окружною дорогою з боку Північної Салтівки. До війни в селі проживали більше 6,3 тис.осіб. 24 лютого 2022 року Циркуни були захоплені російськими військами. В окупації село перебувало близько трьох місяців: на початку травня ЗСУ звільнили населений пункт.

Крім Циркунів, в пілотний проект з відновлення увійшли такі населені пункти:

  • Бородянка і Мощун (Київська область),
  • Тростянець (Сумська область),
  • Посад-Покровське (Херсонська область),
  • Ягідне (Чернігівська область).

"Ці населені пункти зазнали страшних руйнувань. Саме з них починаємо відновлення за принципом "краще, ніж було", - сказав Шмигаль.

За його словами, відновлювати будуть не окремі будівлі, а всі - з системним підходом, новим плануванням і повною трансформацією самих населених пунктів.

Шмигаль підкреслив, що запуск цього пілотного проекту не означає, що відновлення не торкнеться інших населених пунктів. Головне завдання цього року - почати відновлення України вже зараз, не чекаючи закінчення війни.