Харків'ян попереджають про небезпечне печиво. В облуправлінні Держпродспоживслужби повідомили, що у печиві, виготовленому в Румунії, виявлено високий вміст акриламіду.

Продукт потрапив на територію України із Польщі.

У разі виявлення зазначеного вантажу оператори ринку зобов'язані звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області (електронна адреса: gudpss@kh-consumer.gov .ua) або його структурні підрозділи.

Акриламід – це амід акрилової кислоти. На вигляд – безбарвні кристали з температурою плавлення 84,5°С. Речовина розчиняється у воді, етанолі, ацетоні, є вибухонебезпечною і пожежонебезпечною (самозаймається при температурі 424°С). Акриламід токсичний – уражає нервову систему, печінку та нирки, дратує слизові оболонки. Під час проведення випробувань на щурах було встановлено, що з концентрації акриламіду в організмах у пропорції 149 мг/кг половина піддослідних загинула.

У смажених або запечених продуктах, а також випічці акриламід може утворюватися в результаті реакції між аспарагіном та цукроми (фруктоза, глюкоза тощо) при температурах вище 180°C. В результаті досліджень акриламід був виявлений у чорних оливках, сушених сливах, арахісі, смаженій картоплі, каві.