Мешканка Харківської області виїхала до Польщі, але повернулася в окупацію та розпочала роботу проти України.

Як розповів начальник слідчого управління облуправління поліції Сергій Болвінов, підозрювану звуть Олеся, їй 31 рік. Дівчина жила у Липчанівці Ізюмського району, але коли почалася війна, вона поїхала за кордон.

У квітні Олеся повернулася до окупованого села і пішла на співпрацю з росіянами. Вона погодилася стати головою «Бригадирівського сільського поселення», передавала окупантам списки місцевих жителів, отримувала від них пальне тощо.

Відомо, що на початку липня Олеся зірвала прапор України та поставила прапор РФ на будівлю місцевого клубу.

Наразі їй вручено підозру за частиною 5 статті 111-1 (колабораціонізм). Дівчині загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п'ятнадцяти років. Можлива конфіскація майна.

Після Харківської контрнаступної операції силовики розпочали фільтраційні заходи на звільнених територіях. Частина колаборантів виїхала до РФ. Проте зараз СБУ, поліція та прокуратура щодня повідомляють про нові виявлені факти співпраці з окупантами.

Є на Харківщині і кілька мерів-зрадників. На співпрацю з росіянами пішли мер Куп'янська Геннадій Мацегора, мер Балаклії Іван Столбовий, мер Волчанська Анатолій Степанець.