У Харкові машинами масово порізали колеса. Вчора і сьогодні до поліції надійшло 18 заяв від мешканців Київського та Салтівського районів про пошкодження коліс автомобілів, припаркованих біля багатоповерхівок.

Відкрито кримінальні провадження за ч. 1 ст. 296 (хуліганство) КК України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до 5 років.

Це вже другий інцидент за два місяці. Перший стався 8 грудня на Північній Салтівці, де вранці люди виявили понівечені автомобілі. Було викликано поліцію, силовики збирали заяви у всіх постраждалих.

Одна з жертв, Наталія Чернявська, назвала те, що сталося, диверсією проти жителів Північної Салтівки - району, який найбільше постраждав від війни.

Чи можна отримати компенсацію за порізані шини

Поріз шин - привід для заяви до поліції. Правоохоронці приймуть його та проведуть відповідну перевірку. Можливо хтось бачив хулігана. Встановити особу зловмисника також допоможуть камери відеоспостереження, якщо вони є. Після того як особу зловмисника буде встановлено (а це буває не так вже й рідко), вам слід направити йому письмову вимогу про відшкодування вартості коліс, їх ремонт чи заміну на нові, як зазначено у Цивільному кодексі України з приводу відшкодування збитків.

Компенсацію за порізані шини можна отримати за страховкою Каско, але не за ОСЦПВ. Все залежить від того, чи у ваш договір включений страховий випадок за умисний поріз шин. Зазвичай страховики відшкодовують вартість шин тоді, коли через пошкодження чи аварію колесо змінюється у зборі.

Як звести до мінімуму ризик порізу шин

Якщо у вас немає можливості відставити автомобіль на стоянці (її вартість у Харкові сьогодні - від 40 грн/добу), тоді оберіть добре освітлене місце. Найкраще, якщо воно буде біля магазину чи аптеки, де є відеокамери.