Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом масового різання шин у Харкові. Про це повідомили у поліції.

Вранці 8 грудня правоохоронцям надійшли заяви від мешканців Київського та Салтівського районів щодо пошкодження коліс автомобілів, припаркованих біля багатоповерхівок. За словами місцевих жителів, йдеться про двори на Північній Салтівці, зокрема, на вулиці Дружби народів та прилеглих до неї. На місце події виїжджали слідчо-оперативні групи.

Під час огляду співробітники поліції виявили 17 автомобілів, у яких було порізано колеса. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 (хуліганство). Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до 5 років. Поліцейські розшукують причетних до події.

У свою чергу, жителі Північної Салтівки говорили, що постраждалих машин набагато більше, аж до кількох сотень. Можливо, не всі власники авто звернулися до поліції. Деякі місцеві висловили думку, що подію можна назвати диверсією, оскільки на роботу вчасно не змогли виїхати лікарі, працівники критичної інфраструктури, які мешкають на Північній Салтівці; волонтери.

Що робити автовласнику, якщо порізали шини

Юристи кажуть: треба написати заяву до поліції. Спробувати опитати сусідів, подивитися, чи навколо є камери відеоспостереження. Якщо особу зловмисника встановлено, можна подати до суду цивільний позов про відшкодування збитків.

Компенсацію за порізані шини можна отримати за Каско, але не за ОСАЦВ. Все залежить від того, чи включений до договору страховий випадок за умисний поріз шин. Зазвичай страховики відшкодовують вартість шин лише тоді, коли через пошкодження чи аварію колесо змінюється у зборі.