Голова харківської МСЕК проведе 5 років у в'язниці за вимагання хабара. Про це повідомили в прокуратурі

У липні 2021 року до голови однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій у Харкові звернулася жінка, інвалід з дитинства III групи. Вона хотіла отримати висновок про час настання інвалідності для оформлення соціальних виплат.

Голова МСЕК заявила, що може видати висновок у стислі терміни за хабар у розмірі 7000 грн. В іншому разі погрожувала взагалі не видати необхідний документ.

Жінка відповіла, що в неї з собою тільки 2000 грн. Голова МСЕК запропонувала прийти до неї іншим разом і принести всю суму.

Голова МСЕК особисто склала висновок про час настання інвалідності, згідно з яким жінка могла бути інвалідом до досягнення 18-річного віку, підписала його та завірила печаткою.

У серпні 2021 року під час передачі грошей підозрювану затримали.

У суді обвинувачена свою провину не визнала. Вона пояснила, що під час передачі грошей погано почувалася, тому навіть не зрозуміла, що за "папірці" надала їй потерпіла.

Київський районний суд Харкова аргументи підсудної не визнав вагомими. Вирок - 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Скандали, пов'язані з МСЕК у Харкові, виникали неодноразово. У СБУ повідомляли, що 50-річна співробітниця Обласного центру медико-соціальної експертизи за гроші організовувала оформлення інвалідності. "Клієнтами" переважно були чоловіки, які хотіли ухилитися від військової служби та отримати можливість виїхати за кордон.

Харків'янину Дмитру Олійнику, пораненому в бою, у комісії відмовлялися присвоювати 2-гу групу інвалідності, заявивши, що для цього йому слід було ампутувати ногу.