23 квітня близько 13:50 РФ вдарила по приватному сектору в Салтівському районі Харкова. За даними прокуратури, вибито вікна та пошкоджено дахи, паркани в 15 житлових будинках. Також пошкоджено два автомобілі. Без постраждалих.

За попередніми даними, росіяни завдали удару УМПБ Д30-СН (уніфікований міжвидовий плануючий боєприпас, калібр 30 см).

УМПБ Д-30 - це універсальний міжвидовий планувальний боєприпас. Число 30 означає його діаметр. Загальна маса - 250 кг. УМБП виготовлений на базі фугасної авіабомби ФАБ-250. Цей боєприпас називають дешевим аналогом крилатої ракети або спрощеним аналогом російської ракето-бомби "Грім-1Е". УМПБ Д-30 летить на відстань до 90 км. Може скидатися з літака або запускатися з РСЗВ, зокрема - "Смерч". Детальніше про нього ми писали в цьому матеріалі.

"Суспільне" поговорило з місцевими жителями, чиї будинки постраждали від удару.

У будинку матері Жанни Звєрєвої внаслідок вибуху вилетіли вікна з рамами.

"Тут проживає моя мама. Вона з подругою сиділа на лавочці, гуляла з собаками. Пролунав вибух у цьому районі, біля кладовища. Вони дуже злякалися, впали на землю. Відразу повилітали всі вікна, впав паркан", - розповіла жінка.

71-річна Людмила Степаненко каже, що це перше влучання РФ у цей приватний сектор. Унаслідок вибуху пошкоджено її авто та будинок.

"Без машини я як без рук, мені машина постійно потрібна в лікарню їздити. Тепер я не знаю, що ми будемо робити без машини", - каже жінка.

Фото: "Суспільне"/Валерія Ємець