Жителям деокупованої частини Харківщини можуть списати борги за комуналку. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, це питання порушувалося на нараді за участю президента Володимира Зеленського, який учора відвідав Харківську область. Синєгубов розповів, що вже надані відповідні доручення, щоб це питання було опрацьовано та вирішено на загальнонаціональному рівні.

Йдеться про можливе списання за той період часу, коли людина не проживала у своєму будинку під час окупації. Якщо людина має статус ВПО, це буде легко встановити. За словами голови ХОВА, людям варто дочекатись, коли питання вирішать на загальнонаціональному рівні, після чого пропишуть зрозумілий алгоритм дій.

Питання списання боргів по комуналці особливо важливі для жителів звільнених територій. За словами місцевих жителів, які повернулися до своїх будинків, багато хто отримав величезні рахунки, зокрема, за електроенергію, бо в будинках жили окупанти. Така проблема озвучувалася мешканцями Ізюма, Борової тощо.

Торішнього серпня, коли харків'яни почали масово повертатися до міста, вони теж зіткнулися з подібною проблемою, але її причина інша. Справа в тому, що багато хто, виїхавши, не передавали свідчення лічильників, а контролери не могли потрапити до цих лічильників, щоб зняти свіжі показання. У тому випадку, коли показники у квитанції чи в особистому кабінеті споживача відрізняються від наявних на лічильнику, у "Харківобленерго" радять платити за фактично спожиту електроенергію.