У Харкові з 1 квітня починають діяти e-рецети.

Щоб пацієнти могли отримати е-рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці, керівники медустанов та аптек повинні до 31 березня підключитися до національної електронної системи охорони здоров'я (ЄЗЗ). Сьогодні в ній - понад 1100 медичних та 1200 аптек області.

За допомогою електронних рецептів контролюватиметься відпустка рецептурних препаратів, а саме призначення ліків стане більш прозорим і ефективним, вважає влада.

Що таке е-рецепт

Е-рецепт - цифровий документ, в якому міститься інформація про призначений препарат. Лікар може виписати рецепт дистанційно та відправити його пацієнту. Е-рецепти поширяться на всі ліки, які можна продавати саме за рецептами.

Хто може виписувати е-рецепт

Видавати електронні рецепти зможуть лікарі всіх спеціальностей, які працюють у державних, комунальних чи приватних поліклініках та лікарнях, а також лікарі-ФОП. Укладати договір із Національною службою здоров'я для цього не потрібно.

На які ліки потрібні рецепти

До рецептурних препаратів належать:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати;
  • ряд препаратів на лікування хвороб серця, розладів психіки та інші.

Під час війни е-рецепти вирішено впроваджувати поступово: паперові рецепти поки що залишаються. Проте до кінця березня медустанови та лікарі-ФОП мають почати працювати в електронній системі.