Терехов заявив, що Харків радикальніший до РФ, ніж Західна Україна. В інтерв'ю виданню "Думка" харківський мер поділився своїми спостереженнями за суспільно-політичними настроями серед городян упродовж останнього року.

За оцінкою Терехова, війна показала, що керівництво РФ прорахувалося саме в тому, що розглядало Харків як "проросійське місто", хоча у харків'ян ментальність українців та дух український.

Рік війни, вважає мер, кардинально змінив співвідношення лояльних та нелояльних до РФ городян. Терехов висловив думку, що "сьогодні рівень радикалізації стосовно росіян у Харкові, мабуть, вищий, ніж на заході України".

Харків залишається прифронтовим містом. Бомбардування обласного центру розпочалися в перший же день повномасштабного вторгнення РФ. Масовані обстріли зі ствольної артилерії та РСЗВ тривали практично щодня більше півроку. У місті пошкоджено або зруйновано близько 4 тисяч будівель, 150 тисяч городян лишилися без житла. Нерідко обстріл призводили до жертв, у тому числі й серед мирного населення. Серед найбільш резонансних військових злочинів, скоєних армією РФ, - вбивство дев'ятьох городян, у тому числі 5-місячну дитину внаслідок обстрілу наприкінці травня минулого року, вбивство 19 мирних громадян ракетою "Іскандер", яка потрапила до житлового будинку в серпні, вбивство 29 осіб внаслідок обстрілу будівлі Харківської обласної адміністрації 1 березня та багато інших.

Не зважаючи на значні руйнування та жертви, Харків вистояв. Вже 6 березня Харкову було надано звання "Місто-герой України".