Люди з усього світу допомагають дітям, які залишилися сиротами після удару по Грозі, пише “Суспільне”.

Трагедія сталася 5 жовтня. Російські військові вдарили ракетою "Іскандер" по кафе у селі Гроза, де поминали загиблого бійця ЗСУ Андрія Козира. Загинули 59 людей. 14 дітей втратили одного чи обох батьків.

61-річний Валерій Козир поховав доньку, зятя та сватів. Він взяв опіку над трьома онуками - Дариною, Дмитром та Анастасією Пантелеєвими: їхні батьки загинули від удару РФ по селу. 

У день обстрілу 17-річна Дарина була з молодшою сестрою вдома, а брат тоді поїхав гуляти. Дим над кафе після влучання вона побачила з порогу свого будинку.

"Я відразу почала телефонувати батькам: у мами взагалі був відсутній зв’язок, а в батька йшли гудки, але слухавки ніхто не брав. Я швидко вдягнулася й побігла туди. Я бігла в надії, що вони ще не встигли туди зайти. Мама там їсти готувала, вона не повинна була ні за столом сидіти, ні на кладовище їхати", - розповіла дівчина.

Коли вона прибігла до кафе, то побачила татову машину та багато диму. Згадує, як побачила поруч тіло свого батька. Маму дістали з-під завалів, вона залишалася живою впродовж наступних 40 хвилин, говорить дівчина.

Онукам призначили пенсію, їхній дідусь-опікун працює на двох роботах. Але грошей на все не вистачає.

Валерій Козир розказав, що після загибелі обох батьків осиротілих дітей з родини Пантелеєвих підтримують люди з різних міст та країн.

"Пенсіонери надсилали одежу, солодощі для онуків. У дружини подруга з Одеси їздила в Туреччину, скупилася — чай, пахлава, і звідти переправила нам. Я не знаю, як об’єдналася планета, країна. Я ніколи не міг подумати, що до нас, які з глухого села, люди отак повернуться", - розказав Козир.

З родиною також зв'язувався директор однієї з IT-компаній з пропозицією знайти репетитора англійської мови для дітей.

Понад 2000 доларів на потреби родини назбирали американці. На ці кошти, за словами чоловіка, він замовив дітям пральну машинку, кавомолку та велосипеди.