Харківський оперний театр частково поновив роботу. Як розповів "Суспільному" головний адміністратор театру Володимир Кононов, для безпеки глядачів маленьку залу облаштували у напівпідвальному приміщенні.

Перші камерні концерти дали на початку грудня. Зал може вмістити близько 40 глядачів.

"Там нема вікон, зверху - залізобетонні настили. На випадок повітряної тривоги глядачів можуть відвести до укриття, там є запаси питної води та аптечки", - зазначив адміністратор.

Також у театрі підготувалися і до відключень електроенергії, купили генератор, завдяки якому можна не переривати концерт, якщо відключать світло. Вистави для дітей та камерні концерти безкоштовні. За словами артистки оркестру Віри Литовченко, у Харкові залишилася невелика частина колективу ХНАТОБу. Це кілька десятків людей. Є 15 осіб в оркестрі, 10 осіб солістів та хор, тож театр може давати концерти та спектаклі, хоч і зменшеним складом.

Як розповіло керівництво театру, через війну ХНАТОБ втратив близько 15 мільйонів гривень прибутку. На відновлення пошкодженої будівлі потрібно 110 мільйонів гривень. У театрі вже підготували документи для державної програми відновлення культурних закладів. Прямих влучень по будівлі оперного, на щастя, не було, але уламки летіли по будівлі під час ракетних обстрілів центру Харкова, зокрема коли РФ вдарила по управлінню поліції та економічному факультету Каразинського на Мироносицькій.

У Харкові усі театри припинили роботу під час повномасштабного вторгнення. Зараз театральне життя у місті практично завмерло, але, наприклад, у драматичному театрі, який поки що носить ім'я Пушкіна, у грудні дали прем'єру вистави по Ремарку. А артисти Харківського академічного театру музкомедії з перших днів війни давали безкоштовні вистави у метро, укриттях, у військових частинах та шпиталях, а також їздили "у поле" виступати перед військовими.

Фото: Суспільне Харків