Двох коней з Авдіївки врятували та евакуювали до Харкова. Навесні 2023 року росіяни завдали удар по фермі у селищі Ласточкіно Донецької області, вбивши близько 300 різних тварин. Усіх, хто вижив, - евакуювали, повідомили у Головному управлінні Нацполіції у Донецькій області.

Але двоє коней втекли. За деякий час їх побачили на околицях Ласточкіно, вони здичавіли й боялися людей. 

Міські поліцейські разом з харківськими волонтерами організації «Порятунок тварин Харків» розробили план порятунку. У команді був професійний конюх із власним конем на ім’я Авантюра. 

Коней знайшли за п’ять кілометрів від селища. 

Тварини, помітивши Авантюру, пішли за ним. Група з усіма тваринами дісталася сусіднього селища, звідки їх евакуювали в Харківську область вантажівкою в супроводі військових.

Евакуація коней під час війни – дуже складне завдання. Коні відчувають стрес і занепокоєння, а для їхнього вивезення потрібен спеціальний транспорт. Також під час переїзду тварин необхідно забезпечити їжею, водою та ветеринарним доглядом, що також дуже проблематично в умовах війни.

У той же час коней на стайні необхідно годувати 5 разів на добу і поїти 2 рази на день. Кожен кінь може з'їсти 10-12 кг сіна на добу, випити 10-20 літрів води за раз, а також вимагає додаткових вітамінів - моркви, яблук, бураків. Тому утримання коней за умов бойових дій чи окупації – важке і небезпечне заняття.

За час повномасштабної війни в Україні відомі випадки прямого попадання снарядів у конюшні та навмисного підпалу стаєнь російськими солдатами – так було у Гостомелі Київської області.