На Харківщині лікарні готують до відключення світла. Електрику для медустанов у критичних ситуаціях виготовлятимуть генератори. У Харківській обласній військовій адміністрації повідомили про закупівлю 50 генераторів різної потужності.

Генератори отримали всі лікарні, в яких є реанімації та операційні. Директор Департаменту охорони здоров'я ХОВА Максим Хаустов розповів, що генератори надали обласна адміністрація, міжнародні медичні організації та волонтери.

"Лікарні мають достатній запас палива і при вимкненні електропостачання готові одразу перейти на резервне харчування від генераторів", - зазначив Максим Хаустов.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що кожна медустанова має перебудовувати систему та бути готовою до роботи в умовах повного блекауту. Йдеться про забезпечення теплом, водопостачанням та альтернативними джерелами харчування. Міністр повідомив, що загалом для лікарень України закупили додаткових 1100 генераторів. Ще 170 генераторів для медустанов надасть ВООЗ.

Також у Харківській області розвивають телемедицину, яка також може бути актуальною в умовах воєнного часу. У нещодавно звільненому селищі Липці на базі аптеки працює пункт із обладнанням для телемедицини. Мешканці можуть пройти первинний огляд, зв'язатися із сімейним лікарем або спеціалізованим фахівцем. Аптека також обладнана генератором.

1-1280x960-eded 4-1280x960-017d