У Харківській області розміновують кілька сіл і селищ. Це Кам'янка, Вернопілля, Залиман, Старий Салтів, Руські Тишки, Черкаські. Про це на брифінгу розповів заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

У розмінуванні беруть участь зведені піротехнічні підрозділи та піротехніки з 6 міжнародних і неурядових організацій.

Загалом у Харківській області потенційно забруднені вибухівкою понад 1,2 мільйона гектарів земель, серед яких 170 тисяч га лісів, більш ніж 574 тисячі га земель сільгосппризначення.

За весь період розмінування в Харківській області обстежено 92,7 тис. гектарів. Виявлено та знешкоджено 160 375 вибухонебезпечних предметів.

Директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокол повідомив, що з настанням сприятливих погодних умов до розмінування залучать ще 5 машин механічного розмінування.

Віце-губернатор повідомив, що повністю розмінували село Циркуни.

Циркуни розташовані на північному сході від Харкова, одразу за окружною дорогою. До війни в селі проживали 6,3 тис. осіб. Село окупували російські війська 24 лютого 2022 року. 7 травня його звільнили ЗСУ.

Ще в серпні 2023 року голова Циркунівської громади Микола Сікаленко підписав акти про завершення розмінування. Загальна площа села - 13 тисяч гектарів. Обстежено всі будівлі в селі та прилеглі ділянки. Щодня сапери знаходили щонайменше 20 боєприпасів.