15 січня в укритті ліцея в Слобідському районі Харкова відкрили офлайн-школу. Діти вчаться у підвалі - протирадиційному укритті, яке може прийняти 100 учнів у дві зміни. Це перше протирадіаційне укриття у школі, воно обладнане за всіма правилами, дозвіл на навчання в цьому приміщенні надала ДСНС.

У підвалі школи, який раніше не був пристосований навіть для простого перебування дітей під час тривоги, створили усі умови для навчання: там зробили ремонт, встановили примусову вентиляцію, провели каналізацію, облаштували класи.

У Харкові на сьогодні перебувають 288 учнів цього ліцею, 234 з них виявили бажання відвідувати уроки офлайн. На заняття приходять діти всіх класів - від 1-го до 11-го. Уроки проходять позмінно, кожен клас має свій графік. Ті учні, які не в Харкові, приєднуються до уроків онлайн.

За словами мера Харкова Ігоря Терехова, ця реконструкція - черговий крок до розширення мережі освітніх закладів, які працюють у Харкові офлайн. У планах - відбудувати ще кілька укриттів у школах в інших районах міста, щоб якнайбільше харківських учнів могли ходити до шкіл.

Із вересня 2023 року у Харкові запущено систему офлайн навчання у метро, із січня 2024-го - метросадок, де у вихідні дні дошкільнята відвідують підготовчі заняття.

Крім того, наразі у місті будується перша підземна школа, яку планують відкрити вже в березні 2024 року.