На могилі Геннадія Кернеса почали робити меморіал. Архітектурна частина вже майже готова, повідомив виданню KHARKIV Today скульптор Олександр Рідний.

“Спільна ідея була – зробити тріумфальну арку, бо товариш такий був, переможець у житті, кредо в нього таке було, тому й арка. Водночас вона чимось нагадує місто: там є такі прямокутні штуки, в яких зашифрована монограма Г1 – Геннадій Перший, бо для рідних та близьких він завжди єдиний та перший. З цього міста стилізованого нібито виходить Геннадій Кернес", - описав свої концептуальні напрацювання скульптор.

Геннадій Кернес обіймав посаду харківського мера з 2010 по 2020 роки. Він користувався високою популярністю у городян: на виборах у 2015 та 2020 роках за нього проголосували приблизно дві третини тих, хто прийшов на виборчі дільниці. У квітні 2014 року Кернес став жертвою замаху, що значно підірвало його здоров'я. Останні шість років життя мер провів у інвалідному візку. Справа про замах так і залишилася нерозслідуваною, злочинців не знайдено. У 2020 році Кернес захворів на коронавірус. Цього потрясіння організм не виніс. 16 грудня 2020 року Геннадій Кернес помер.

Могила п'ятого мера Харкова знаходиться на 2-му цвинтарі. За місяць до другої річниці смерті на могилі змонтували гранітні сходи, плиту та арку у вигляді величезних літери та цифри – Г та 1. Під аркою розташовуватиметься бронзова скульптура мера. Але вона ще не готова, оскільки ливарну майстерню, де мали виготовити статую, розбомбили війська РФ.

Скульптуру Олександр Рідний робив за фотографією Геннадія Кернеса, яку відібрав із фотоархіву разом із рідними покійного. Образ доповнять жестом victory, який Кернес часто використовував за життя. Меморіальний комплекс планують закінчити вже 2023 року.