У Харкові проаналізували ціни на портативні зарядні пристрої та акумуляторні лампи. Про це повідомили у мерії.

Портативні пристрої для заряджання мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків; ліхтарі та лампи на акумуляторах або сонячних батареях; зовнішні акумулятори та портативні зарядні станції у Харкові можна придбати у спеціалізованих магазинах техніки "Ельдорадо", "Фокстрот", "Comfy", "Епіцентр" тощо.

Також подібний асортимент товарів можна знайти на деяких ринках міста: «Центральний», «Кінний», «Соллі», «Новосалтівський», «Тракторозаводський», «Спартак» тощо. Ціни на пауербанки залежать від торгової марки, ємності пристрою, кількості USB-портів та інших особливостей та варіюються в середньому від 500 до 1700 грн. Такий самий пристрій на сонячній батареї коштує 2800–3600 грн. Портативні зарядні станції можуть бути на сонячних панелях або одержувати заряд від розетки. Коштує таке обладнання у магазинах Харкова у середньому 40-150 тис. грн.

настільні лампи чи нічники на акумуляторах коштують від 200 до 1800 грн.;

  • ручні ліхтарі на батареях – 80-150 грн,
  • на акумуляторі – 200-1400 грн.,
  • на сонячній батареї – 200–900 грн.

Крім того, харків'янам радять мати вдома запас батарейок (від 20 грн./4 шт.) та радіоприймач на батарейках на випадок відсутності зв'язку (від 270 грн.).

За словами міського голови Ігоря Терехова, у Харкові не плануються віялові відключення, але мер закликав харків'ян максимально вимикати усі домашні електроприлади вранці та ввечері. Він також звернувся до власників підприємств, сфери послуг, ринків, автозаправних станцій, магазинів та торговельних мереж, кафе та ресторанів з проханням, щоб ті скоротили споживання електроенергії. Якщо мешканці не заощаджуватимуть, розпочнуться віялові відключення. Так, учора, наприклад, "Харківобленерго" на дві години змушене було знеструмити частину споживачів у Мерефянській, Люботинській та Зміївській громадах.