Міністерство культури та стратегічних комунікацій України внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини традицію випікання та дарування обрядових різдвяних пряників, яка побутує в громадах Полтавської, Сумської та Харківської областей. Ця унікальна традиція Слобожанщини об’єднує спільноти завдяки схожій рецептурі, технології приготування, формам, оздобленню та глибокій символіці, повідомили в міністерстві.
Обрядові пряники випікають лише раз на рік – під час різдвяних свят, зазвичай в атмосфері родинного кола або разом із сусідами та друзями. Ця випічка має локальні назви, такі як «панянки», «барині», «баришні», «коники», «вершники», «пташки», відображаючи регіональні особливості.
Зокрема на Харківщині, у Богодухівському районі, різдвяну випічку називають просто «пряники», хоча частіше вживають назви «коники», «коні», «барині» чи «панянки». Форми можуть бути у вигляді півників, зірочок чи інших фігурок. Основний орнамент – завитки, а процес розпису іноді називають «квітчати» чи «мережити». Розмір пряників становить від 15 до 40 см.
Традиція має символічне значення: дівчаткам дарують пряники у вигляді «панянок», що символізують жіночність і добробут, а хлопчикам – «коників», які уособлюють мужність і силу. Найбільші та найгарніші пряники призначені для хрещеників, тоді як менші дарують сусідським дітям чи іншим членам громади.
Фото - Міністерство культури та стратегічних комунікацій