Харківський міський голова Ігор Терехов пояснив, чому продовжує говорити російською. Як розповів мер в інтерв'ю УП, згодом він планує перейти українською мовою у спілкуванні.

"Я на офіційній мові розмовляю. А канал веду російською для зручності читачів, вони в більшості російськомовні. Прийде час - перейдемо всі на українську, - зазначив Терехов.

За його словами, Харків - російськомовне місто, і тут немає суперечок та утисків із цього приводу.

"Я думаю, що зараз не варто в Харкові ставити в центрі питання мови в російськомовному місті. Бо це навпаки, коли Путін говорив, що йде звільняти російськомовне населення - то нас тут ніхто не притісняє. Не стоїть такої проблеми, не треба розповідати ці казки. Ми уже бачили ваші "звільнення" в Бучі чи наших містах, які зараз відвоювали. Поспілкуйтесь з людьми, яких ми зараз евакуювали в Харків: всіх зігнали в підвали чи ангари, ні світла, ні життя, нічого не давали, все забрали, обікрали, знищили все, що люди нажили впродовж життя. Ці люди теж російськомовні - і це так їх "освободили". Не треба нам такого!" - сказав мер Харкова.

З 16 липня цього року запроваджено адміністративну відповідальність за всі порушення мовного закону України.

Як пояснив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, тепер можна штрафувати не лише на окремі заклади, а й:

  • посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування;
  • керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • інших фізичних осіб, які порушують закон.

Такий штраф має право накладати уповноважений із захисту державної мови. Його представники зможуть складати адміністративні протоколи, а мовний омбудсмен розглядатиме їх і виноситиме постанови, які передбачають або попередження, або штрафи.

Размер штрафа составляет:

  • від 3400 грн. до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше;
  • від 8500 грн до 11 900 грн - за повторне порушення.