На лінії фронту у тимчасово окупованій Борівській громаді росіяни заселяються до будинків місцевих мешканців та риють окопи. Про це повідомили у селищній раді.

Станом на 19 вересня Боровщина ще частково окупована російськими загарбниками. Минулого тижня було звільнено села, розташовані на правому березі річки Оскол. За даними аеророзвідки, на окупованих територіях спостерігається присутність російських військових підрозділів та ворожої техніки. Окупанти масово заселяються до будинків місцевих мешканців та інших будівель. Відомі випадки, коли у людей забирають машини та інше майно. У деяких місцях загарбники окопуються та вибудовують лінію оборони.

"Поблизу ведуться бойові дії. Оскол знову почав меліти, ймовірно, через повторне пошкодження дамби", - зазначили у селищній раді.

Якщо у звільнені населені пункти швидко повертається нормальне життя (там навіть розпочали роботу з інвентаризації та складання актів про пошкоджене та знищене майно громадян), то в окупованих селах громади немає електрики та мобільного зв'язку, вода подається на короткий проміжок часу за графіком. Продуктові магазини працюють по кілька годин на добу, але асортимент товарів вкрай мізерний - продукти сюди не підвозять через бойові дії. У великому дефіциті бензин та інше пальне. Школи так і не розпочали навчальний процес, незважаючи на те, що окупанти погрозами намагалися змусити батьків відправити дітей на навчання за російською програмою. Надходить інформація, що люди намагаються без гострої необхідності не виходити з дому, ховаються у підвалах та льохах. А деяких дітей Борівської громади росіяни вивезли до "на відпочинок у табір".

За даними Інституту вивчення війни (ISW), російські сили, ймовірно, надто слабкі, щоб перешкодити подальшому просуванню ЗСУ. Російські джерела заявляють, що в районі Дворічної розбомбили українську переправу, але ISW зазначає, що ця інформація не підтверджена. На думку аналітиків, українські війська продовжують обмежені та локальні операції з форсування річки Оскол та загрожують російським позиціям на протилежному березі.

Як розповів радник Офісу президента Олексій Арестович, ВСУ має вже два плацдарми на лівому березі Оскола, крім того, українські війська взяли кілька населених пунктів у напрямку до Лимана.

"Такими темпами найближчим часом Лиман може влетіти в оточення а далі відкривається оперативний простір до Сватового", - сказав Арестович.

За його словами, на сході Харківської області та на півночі Донбасу зараз гонка, що відбудеться раніше, – ЗСУ розширять плацдарм на лівому березі річки Оскол і візьмуть Лиман або росіяни створять там лінію оборони, але росіян там дуже мало, лінію оборони нікому заповнювати. А за даними одного із джерел противника, ЗСУ посилюють своє угруповання в Харківській області за рахунок трофейних російських танків Т-72. Це ще раз підтверджує, що росіяни, відступаючи, кидали техніку в робочому стані (а не пошкоджену, як було під час відступу з Київської області у квітні), що вказує на серйозність розгрому росіян на Харківщині.