У Харківській області пустують модульні містечка, призначені для людей, які втратили через війну житло. Про це повідомили в Харківському антикорупційному центрі.

За даними ХАЦ, на початку 2023 року Харківська область отримала 600 модульних будиночків, розміститися в яких могли б приблизно 3000 осіб.

Станом на 1 червня в громадах області встановлено тільки 71 модульний будиночок (близько 12%). Їх розмістили в таких громадах:

  • Старосалтівській;
  • Циркунівській;
  • Роганській;
  • Малиновській;
  • Чкаловській;
  • Чугуївській.

Сьогодні ці будиночки практично не використовуються: у них живуть лише 9 осіб (0,3% тієї кількості людей, яку могли б вмістити всі будиночки).

Чому люди не хочуть заселятися в модульні будинки

Головна причина - відсутність комунікацій та умов для проживання. По суті, це залізні намети. У них є ліжка, білизна, ковдри, вентилятори, обігрівачі. Влітку в таких будинках дуже спекотно, а опалювати їх узимку можна лише електрикою, якої в деяких районах області немає через руйнування.

У деяких громадах модульні будиночки встановлюють у центрі, і це не влаштовує місцевих мешканців - бо до них далеко добиратися.

Крім того, саме встановлення модульних будиночків - це серйозне фінансове навантаження на громаду. Тільки в Старосалтівській територіальній громаді військова адміністрація заплатила підряднику за їхнє встановлення близько 100 тисяч гривень.

Як використовують модульні будиночки в Харківській області

У Старому Салтові місцева військова адміністрація передала модульні будиночки під розміщення будівельних бригад, які відновлюють селище.

У Циркунівській громаді два будинки передали людям, які потребують житла, ще чотири перебувають у резерві.

У деяких громадах у невикористовуваних модульних будиночках відкривали "пункти незламності".

У Вільхуватській громаді модульного житла зовсім немає. Причина - тут немає переселенців, а обслуговування та облаштування модульних будиночків дуже дороге. Немає таких будинків і в Ізюмі.

Станом на травень 2023 року в Україні було створено 25 модульних містечок, де проживають сумарно 5 000 осіб.