Жителі Харківської області, які втратили житло, не хочуть селитися в модульні будиночки, пише "Суспільне".

У Старосалтівській громаді в містечку з 22-х модульних будинків мешкає лише дві людини. У Циркунах таке містечко - взагалі пустує.

Причина того, що тимчасове житло не користується попитом навіть у тих, хто втратив своє, - люди хочуть встановлювати модульні будинки у себе у дворах, а це не завжди дозволяється спонсорами.

Взимку 2023 року село Циркуни отримало 12 модульних будинків від європейських благодійників. 

Циркуни - велике село на північному сході від Харкова, одразу за окружною дорогою, де до війни мешкали 6,3 тис. осіб. На початку повномасштабного вторгнення село потрапило в окупацію. Після звільнення воно постійно обстрілюється росіянами, багато будинків пошкоджено. Люди, у яких зруйновані будинки, живуть у гаражах, сараях і літніх кухнях.

Половину з отриманих модульних будинків поставили в центрі села. Було подано 40 заяв на проживання в тимчасових будиночках, але жити так ніхто й не почав - модульне містечко пустує.

Голова місцевої військової адміністрації Микола Сикаленко каже, що благодійні організації вимагають розміщувати модулі в одному місці, а жителі Циркунів хочуть ставити їх у себе у дворах. Так людям було б зручніше: вдень вони могли б працювати на дільницях або ремонтувати будинки - і ночувати там же в модулях. 

"Порушуючи вимоги грантодавців, я хотів поставити будиночок біля зруйнованої двоповерхівки. Але постало питання складання актів про те, хто візьме на себе відповідальність за його цілісність, бо будиночок треба буде повертати спонсорам. Люди не захотіли брати на себе таку відповідальність", - повідомив Сікаленко.

У Старому Салтові, який отримав близько 40 модульних будинків, пішли таким шляхом: 17 будиночків передали місцевим жителям, але з умовою - їх потрібно самостійно встановити протягом 14 днів. Якщо люди не встановили будинок - значить, він їм і не потрібен. У цьому разі будинок забирають назад. Встановлення будинків перевірятиме спеціальна комісія. 

Є вимоги і щодо збереження модульних будинків.

"У якому вигляді отримали - у тому й повинні повернути. Не шкодити, звісно. Якщо буде пошкоджено щось, то, можливо, будемо вимагати відшкодування. Що стосується контролю, то буде виїжджати комісія. Подивилися: стоїть будиночок - добре, не стоїть - будемо спонукати людину або повертати, або допоможемо людині встановити цей будиночок", - заявив начальник загального відділу Старосалтівської селищної ради Костянтин Гордієнко.

У центрі розбили містечко з 22 модульних будинків, але мешкає в ньому лише двоє людей.

5c1871ebe80322ea 7c425b858f130b8c 187a94f34f708903 7195986cd784fdf4 b32af22cb2289ebc c8c6143bea9c4bd8 c702b88643fcbae5