Від початку вторгнення росіяни тричі намагалися захопити Золочівську громаду в Харківській області, але всі атаки були відбиті. Як пише "Слобідський край", про це розповів на брифінгу голова Золочівської селищної військової адміністрації Віктор Коваленко.

У громаді - близько 50 кілометрів кордону з РФ. Від околиць Золочіва до Росії - трохи більше 10 кілометрів.

За час повномасштабного вторгнення на території Золочівської громади були окуповані лише два населені пункти - села Макарове та Турове. Крім того, ворог тричі намагався захопити громаду повністю, але всі атаки ЗСУ відбили.

За словами Коваленка, перша спроба була 25 лютого, коли російська колона переплутала дороги і не пішла через Дергачі на Харків, натомість зайшла на Золочівщину. Колону розбили артилерією.

Другу спробу захопити Золочівщину росіяни зробили 7 березня. Тоді бій прийняли бійці 93-ї бригади ЗСУ, вони вперше знищили російську важку вогнеметну систему "Солнцепёк".

Третя спроба захоплення Золочівської громади була вже влітку 2022 року, у липні. За словами Віктора Коваленка, тоді морська піхота з Мурманська пішла через кордон і практично на 70% захопила село Уди. Підрозділи тероборони втримали позиції, їм прийшли на допомогу нацгвардійці і вибили росіян.

"Від Золочева до Уд - близько 10 кілометрів. Якби вони захопили Уди, це вже була пряма дорога на Золочів, - сказав голова громади.

Не захопивши Золочівщину, росіяни обстрілюють її чи не щодня. Прикордонні села - ті ж таки Уди - практично стерті з лиця землі, там не залишилося жителів.

З 24 лютого 2022 року на території Золочівської громади загинули 69 мирних жителів, ще 109 дістали поранення. Пошкоджено близько 1500 приватних будинків, знищено дві школи. Незважаючи на це, у громаді навіть готові відновити навчання офлайн - у двох садках і одній гімназії в громаді є відповідні укриття. Але остаточного рішення ще не ухвалено.