СБУ назвала ім'я російського генерала, який командував окупацією Харківської області. Ним виявився командувач 11 армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу ЗС РФ генерал-лейтенант Андрій Рузинський, повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула

Встановлено, що на початку війни Рузинський надав наказ підпорядкованим підрозділам російських військ йти на "прорив" державного кордону України для захоплення Харківської області. Для штурму він задіяв понад 4 тисячі російських військових, які входили до складу окупаційного угруповання "Балаклія".

Для ведення бойових дій проти Сил оборони російські військові використовували танки, ствольну артилерію, зенітно-ракетні комплекси і важкі вогнеметні системи "Буратіно" і "Солнцепек". Також при плануванні та проведенні бойових операцій на території Харківської області Андрій Рузинський неодноразово залучав вогневі засоби ураження свого старшого командира - командувача Західним військовим округом ЗС РФ. Зокрема, залучалася армійська штурмова авіація, ударні вертольоти Мі-8 і Ка-52, розрахунки 300-мм РСЗВ "Смерч".

Під командуванням Рузинського були тимчасово окуповані території Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів.

За даними СБУ, за ведення війни проти України Рузинський отримав підвищення і був переведений для подальшої служби на територію РФ, де зараз переховується від правосуддя.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч.2 Ст. 28 та ч. 2 ст. 437 КК України (Ведення агресивних воєнних дій, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Ведуться заходи для притягнення генерала до відповідальності. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.