Чоловік із Чугуївського району, який захворів на сказ, помер у лікарні в Харкові 19 лютого. Про це повідомив директор обласної інфекційної лікарні Павло Нартов, пише "Суспільне".

59-річний чоловік поступив до лікарні 14 лютого з Печенігів з ознаками сказу: підвищена температура, гідрофобія, судоми. Пацієнт був у стадії психомоторного збудження, тобто захворювання було в розпалі. Його перевели в реанімацію, наступного дня підключили до ШВЛ. Хворий помер. Попередня причина смерті - зупинка серця. Остаточні висновки будуть після розтину.

Відомо, що чоловіка кілька тижнів тому вкусила домашня кішка, яка не була щеплена від сказу. Сім'я мешкає в приватному секторі недалеко від кладовища. Павло Нартов припустив, що там, мабуть, кішку вкусила лисиця. Коли чоловік намагався дати ліки кішці, вона накинулася на нього. Якби чоловік одразу зробив щеплення, найімовірніше, він би не помер.

Сказ у Харківській області

У 2023 році в Харківській області не фіксували зараження людей сказом, у 2022 році від сказу померла одна людина.

У 2023 році станом на вересень у Харківській області по антирабічну допомогу звернулося приблизно 1 800 осіб (на 800 більше, ніж у 2022 році). Орієнтовно третину з них вакцинували.

Від початку 2024 року зареєстровано вже 25 випадків сказу у тварин у 12-ти громадах 6-ти районів області.

Як передається сказ

Сказ - вірусне захворювання. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів стає невиліковним: 100% хворих людей помирають. Врятувати людину може тільки своєчасна вакцинація.

Захворіти на сказ може людина або тварина, якщо їх укусить, подряпає або обслюнявить інфікована тварина. Через кров або сечу тварин сказ не передається.

Щоб запобігти зараженню тварин сказом, їм треба щороку робити профілактичні щеплення.

Що робити, якщо вкусила або подряпала тварина

Якщо людину вкусила або подряпала тварина, потрібно ретельно (не менше 10 хвилин) промити рану проточною водою з господарським милом. Найвразливіші місця - це голова, обличчя, шия та кінцівки, бо там найбільше нервових закінчень. 

Далі якнайшвидше зверніться по медичну допомогу. Зазвичай графік вакцинації складається з 5 щеплень.  Антирабічна вакцина безкоштовна.

Куди звертатися людям у разі контакту з хворою твариною

У Харкові антирабічну допомогу надають у спеціалізованих травмпунктах за такими адресами:

  • лікарня №26, вул. 23-го Серпня, 23 А;
  • лікарня №18, вул. Краснодарська, 104;
  • лікарня №25, пр. Олександрівський, 122;
  • лікарня №17 (також обслуговує дітей), пр. Героїв Харкова, 195;
  • лікарня №3, пр. Ново-Баварський, 90.

У районах області лікарі-рабіологи приймають постраждалих у центральних лікарнях, первинну допомогу можна отримати в кожному лікувальному закладі.