У смт Печеніги Харківської області зграя бродячих собак загризла лисицю. Про це повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужби.

Труп лисиці виявили біля дороги на вулиці Незалежності в Печенігах Чугуївського району 13 грудня. Експертиза встановила, що тварина була хвора на сказ.

Собаки, які напали на лисицю, ще влітку були щеплені від сказу. Люди з лисицею не контактували і не постраждали.

На вулиці Незалежності в Печенігах із 15 грудня введено карантин. Загрозливою зоною визначено також села Кицівка і Базаліївка та мисливські угіддя біля них.

Безпритульні собаки, які контактували з лисицею, перебувають під наглядом: їх повторно щеплять від сказу. Також ветеринари обходять житлові райони і вакцинують від сказу домашніх тварин - собак, кішок, велику і дрібну рогату худобу.

Сказ - інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему. Збудником є вірус, який передається під час укусу та через слину хворої тварини. Врятувати від сказу може тільки своєчасна вакцинація.

За словами лікаря-імунолога, завідувача лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології НАМНУ Андрія Волянського, для запобігання захворюванню можна також зробити профілактичну вакцинацію - три щеплення.