Харківському авіазаводу завдали збитків на 36 млн грн. Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро України.

Підозрюється Ігор Сунцов, який спочатку обіймав посаду першого заступника генерального директора Харківського державного авіаційного підприємства, а з 2015 року виконував обов'язки директора. У 2021 році він був оголошений у розшук.

15 грудня 2023 року НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування. Встановлені два епізоди злочинної діяльності колишнього посадовця. 

Епізод перший

Упродовж 2013-2015 років посадовець забезпечив переведення держпідприємством 553,24 тис. євро та понад 1,93 млн дол. США (загалом - близько 30 млн грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину) компанії, яка перебувала під контролем його давнього знайомого, громадянина Німеччини. Ці кошти перерахували за нібито агентські послуги при продажі за кордон товарів військового призначення, вироблених на заводі. Однак детективи з’ясували, що агентські послуги зазначена компанія не надавала.

Епізод другий 

У жовтні 2014 року посадовець у змові зі згаданим знайомим підписав контракт з підконтрольною йому іноземною компанією на постачання ХАЗу двох авіаційних систем. Держпідприємство зробило передплату  472 тис. дол. США (близько 6 млн грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину). Ці кошти спільники привласнили. Щоб приховати свій злочин, вони підписали додаткову угоду до контракту про неможливість постачання систем у раніше обумовлені строки.

Дії експосадовця кваліфіковані за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення). 

Дії спільника – за ч. 5 ст. 191. Розслідування стосовно нього виділили в окреме кримінальне провадження.

Досудове розслідування стосовно експосадовця проводили заочно у зв’язку з тим, що він переховується у РФ та на тимчасово окупованій території України. Також є інформація, що підозрюваний добровільно обіймав незаконну посаду “заступника голови з питань інфраструктури” окупаційної адміністрації Запорізької області.