Місцевий бюджет Харкова поповниться на суму понад 4,5 мільйона гривень. Про це повідомили у прокуратурі.

Шевченківська окружна прокуратура домоглася стягнення до місцевого бюджету коштів за використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів. До бюджету міста надійде сума понад 4,5 млн гривень. За даними прокурорів, у 2019 році харківське ТОВ набуло права власності на нежитлові будівлі на вул. Клочківській, поряд із Сосновою гіркою, розташовані на земельній ділянці загальною площею 1,5 га.

А земельна ділянка використовувалася для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель без отримання правовстановлюючих документів на землю. Прокуратура звернулася до суду. Господарський суд Харківської області ухвалив рішення не на користь позивачів, але Східний апеляційний господарський суд задовольнив позовні вимоги прокуратури щодо стягнення 4,5 млн гривень до місцевого бюджету в повному обсязі.

Яким буде бюджет Харкова у 2023 році

У середині листопада у Харкові міськрада ухвалила бюджет на 2023 рік. Доходи бюджету заплановані в сумі 16,1 млрд грн, а витрати - 14,5 млрд грн. Левову частку складатимуть витрати на ЖКГ - 4,8 мільярда гривень. Із коштів, що виділяють на експлуатацію житлового фонду, 235,2 млн грн витратять на купівлю матеріалів для ремонту пошкоджених будівель. Також міська рада планує у 2023 році купити нові автобуси та тролейбуси. На закупівлю тролейбусів з автономним ходом виділяють 56,4 млн грн, на закупівлю звичайних тролейбусів - 53,7 млн грн, автобусів - 46,9 млн грн. Інші витрати бюджету Харкова на наступний рік можна переглянути тут.

Які кошти виділять місту цього року

Харків цього року отримає понад мільярд на відновлення. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів на засіданні 15 листопада. Проект передбачає розподіл понад 1,66 мільярда гривень субвенції з держбюджету місцевим бюджетам у рамках проекту "Розвиток міської інфраструктури - 2". Це кредитні гроші від міжнародних донорів. Згідно з розподілом субвенції, до бюджету Харкова у 2022 році спрямують найбільшу суму в Україні – 1,14 мільярда грн.