З 1 жовтня в Україні розраховано житлову субсидію на опалювальний період 2023-2024 років. Про це повідомили у Пенсійному фонді України.

Субсидії продовжать автоматично

Тим, хто мав право на субсидію у вересні 2023 року, у тому числі якщо розмір житлової субсидії становив 0 грн, Пенсійний фонд у жовтні проведе розрахунок розміру житлової субсидії на новий опалювальний сезон. Звертатися додатково не потрібно.

Право на отримання житлової субсидії не переглядається, воно визначено в травні 2023 року на період до квітня 2024 року включно.

Які доходи враховуються

Для проведення розрахунку житлової субсидії на опалювальний період враховуються доходи за І-ІІ квартали 2023 року. При розрахунку житлової субсидії на опалювальний період (з жовтня) розмір пенсії (як дохід) враховується за серпень 2023 року. 

Субсидія за жовтень

Розмір житлової субсидії за жовтень обчислюється з урахуванням тривалості опалювального періоду з 16  жовтня. Тобто послуга з опалення житлового приміщення розраховується на 16 днів незалежно від кількості днів, протягом яких ця послуга фактично надається.

Якщо раніше субсидію не одержували

Люди, які не отримували житлову субсидію влітку або яким було відмовлено у призначенні субсидії на неопалювальний період, можуть звернуться за її призначенням до 30 листопада 2023 року. Житлову субсидію буде призначено з жовтня 2023 року.

Де оформити субсидію

Онлайн:

  • на порталі "Дія";
  • на порталі електронних послуг Пенсійного фонду (ПФУ);
  • через мобільний застосунок ПФУ.

Також отримати субсидію можна:

  • звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду без прив’язки до місця реєстрації;
  • до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, а також до ЦНАПів;
  • направити звернення поштою до Пенсійного фонду.

Якщо виникли питання

Для отримання консультацій щодо нарахування або ненарахування субсидій можна звернутися на «гарячу лінію» Пенсійного фонду за телефоном 0-800-503-753.

Отримати безкоштовну юридичну консультацію щодо нарахування допомоги можна за телефоном: 0-800-213-103.