У Харкові змінилися правила виплати субсидій З 1 лютого всі, хто раніше отримував субсидію для оплати ЖКГ, самостійно нею розпоряджатимуться, оскільки рахунки більше не будуть оплачуватись автоматично: таким чином, субдсидію монетизували, розповіла заступник керівника ГУ Пенсійного фонду в Житомирській області Світлана Антонюк.

Субсидія по-новому

Раніше оплату за воду, тепло, світло та інші комунальні послуги розподіляли між відділеннями "Ощадбанку" та "Укрпошти", а тепер така опція скасування. Так, якщо людина має рахунок у банку, гроші для субсидії нараховуватимуться туди. Якщо рахунки немає, держава може перераховувати виплати до "Ощадбанку", а щоб їх отримати, потрібно буде прийти у відділення банку та відкрити особистий рахунок, на який надалі й нараховуватимуться гроші. Далі кожен пільговик сплачує ці гроші комунальним підприємствам.

Пенсіонери можуть отримувати свої субсидії вдома.

Як не залишитись без субсидії

Припинити виплати за субсидіями можуть людям, які не сплачують комунальні платежі вчасно. Таке рішення можна оскаржити у суді чи надати документ про затримку зарплати чи пенсії. Субсидію повернуть після оплати заборгованості чи реструктуризації боргу.

Додатково причиною для відмови в субсидії або її скасування може бути помилкова інформація про доходи субсидіанта, його смерть або зміну місця проживання.

Реструктуризація боргів

Через війну багато українців втратили роботу чи частину заробітку, тому оплачувати всі комунальні послуги, особливо взимку, стало складно. Щоб борги не накопичувалися, можна звернутися до постачальників відповідних комунальних послуг із проханням про реструктуризацію боргів за комуналку, повідомляється на сайті Мінсоцполітики.

Харків'яни й комуналка

За інформацією мера Ігоря Терехова, сьогодні понад половина харків'ян не платять комуналку. Сильне падіння рівня платежів пов'язані з повномасштабним вторгненням військ РФ. Багато людей вирушили до евакуації. Але після того, як ЗСУ звільнили практично всю раніше окуповану частину Харківської області, харків'яни почали повертатися до міста. Вони відновили оплату опалення, води та квартплати.

Куди звернутися за субсидією

За субсидією можна звернутися до:

  • виконавчі органи сільських, селищних та міських рад громад;
  • Центр надання адміністративних послуг;
  • органи соцзахисту населення.

Можна надіслати документи поштою або електронною формою через офіційний сайт Мінсоцполітики, через єдиний веб-портал електронних послуг.