У Харкові хочуть знести пам'ятник Висоцькому: активісти-деколонізатори збираються направити звернення з вимогою демонтувати монумент, встановлений у серпні 2013 року біля Палацу спорту. Поруч із пам'ятником розташований професійний скеледром просто неба "Вертикаль". Так називався відомий фільм 1967 року, в якому звучала серія пісень Висоцького.

Геннадій Кернес, який був тоді мером Харкова, заявив, що міська влада встановила пам'ятник на прохання харків'ян, які були на концерті артиста в Палаці спорту 1978 року.

Меморіально-спортивний комплекс "Вертикаль" було створено за проектом харків'ян Віктора Лівшиця та Олександра Демченка. Висота фігури Володимира Висоцького - понад 5 метрів, висота арки скеледрому, на тлі якої встановлено пам'ятник, - 18 метрів. 

Після початку повномасштабної агресії РФ в Україні проводиться тотальна дерусифікація, частиною якої є знесення або демонтаж пам'ятників діячів російської культури. У листопаді минулого року в Харкові було демонтовано пам'ятник поету Пушкіну. Його ім'я прибрали з назви драматичного театру.