У Харківській області склалася критична ситуація з оплатою електроенергії: 77% харків'ян мають борги за світло, у третини боржників сума заборгованості - понад 10 тисяч гривень. В області показник дещо нижчий – 74% неплатників. Про це в етері національного телемарафону розказав заступник гендиректора з комерційних питань ПрАТ "Харківенергозбут" Сергій Труба.

Харків’янам відключати електрику за борги поки що не будуть, адже майже вся область віднесена до територій, де ведуться бойові дії. Виняток – лише Красноградський район. Але Труба зауважив, що реєстр відключення громад постійно змінюється: громада, яка сьогодні не підпадає під відключення, завтра може підпасти. 

При відключенні електроенергії боржнику доведеться сплатити ще й пеню. Крім того, підключення до мережі буде платним – до 1000 гривень за квартиру та до 3 000 – за приватний будинок.

За словами мера міста Ігоря Терехова, у Харкові міський транспорт та комунальні підприємства не мають боргів за електрику та сплачують за неї в повному обсязі, враховуючи минулорічні заборгованості.

Як повідомила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, на кінець грудня 2023 року в Україні заборгованість за електроенергію сягала майже 10 мільярдів гривень.

У грудні 2023 року Кабмін скасував запроваджений у березні 2022-го мораторій на відключення чи припинення комунальних послуг боржникам. При цьому він і надалі діятиме на окупованих територіях і там, де ведуться бойові дії.