Завершено досудове розслідування у справі про вибух у навчальному центрі Держслужби України з надзвичайних ситуацій в Харківській області, під час якого загинули двоє курсантів.

До суду направлено обвинувальні акти щодо:

► колишнього начальника кафедри харківського вишу за фактами вбивства двох осіб з необережності, незаконного поводження з бойовими припасами та службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 119, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 367 КК України). Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років;

► головного фахівця одного з відділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області, якого звинувачують у придбанні, зберіганні та передачі бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України). Такі вчинки караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Вибух стався 31 травня у навчальному корпусі Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування, де жили і навчались курсанти ДСНС. Двоє курсантів загинуло, третій - отримав поранення. Це був вибух артснаряду калібром 152 мм - імовірно від артилерійської установки "Піон"

Як повідомляли у прокуратурі, курсанти виконували наказ викладача.

Головний фахівець одного з відділів ДСНС у Сумській області, який в цей час проходив підвищення кваліфікації у Центрі, привіз артснаряд на прохання начальника кафедри університету. У свою чергу, начальник кафедри приніс у навчальний корпус снаряд і залишив його в одному з приміщень, де перебували курсанти. Він дав студентам вказівку розібрати боєприпас до 6 червня. Студенти відповіли, що вони тільки навчаються на третьому курсі, і не знають, як правильно це робити. Однак начальник кафедри сказав їм зробити це в обов'язковому порядку, інакше їх не відпустять у звільнення.

Згідно з посадовою інструкцією, саме начальник цієї кафедри контролює та вживає всіх необхідних заходів з питань охорони праці, дотримання правил протипожежної безпеки на кафедрі та несе за це відповідальність.

Наразі начальника кафедри звільнено з університету. Обвинувальний акт розглядатимуть у Нововодолазькому районному суді Харківської області.