Прокуратура повідомила про підозру начальнику кафедри одного з харківських вишів за фактом убивства двох осіб, вчиненого з необережності (ч. 2 ст. 119 КК України). Про це повідомили у прес-службі відомства.

Йдеться про вибух у приміщенні гуртожитку, де живуть і навчаються курсанти ДСНС. Це сталося 31 травня, загинули двоє курсантів 22 і 21 року. Ще один 20-річний курсант отримав поранення. Уже встановлено, що вибухнув артснаряд калібром 152 мм. На початку червня правоохоронці припускали, що це міг бути снаряд від гармати "Піон".

Одразу після трагедії джерела в університеті розповіли ЗМІ, що курсанти виконували наказ керівника, який нібито сказав: якщо вони цього не зроблять, то не отримають звільнення. Чотирьох посадових осіб університету тимчасово відсторонили.

За даними прокуратури, версія зі звільнювальними підтвердилася. Начальник кафедри приніс у навчальний корпус снаряд і залишив його в одному з приміщень, де перебували курсанти. Він дав студентам вказівку розібрати боєприпас до 6 червня. Студенти відповіли, що вони тільки навчаються на третьому курсі, і не знають, як правильно це робити. Однак начальник кафедри сказав їм зробити це в обов'язковому порядку, інакше їх не відпустять у звільнення.

Згідно з посадовою інструкцією, саме начальник цієї кафедри контролює та вживає всіх необхідних заходів з питань охорони праці, дотримання правил протипожежної безпеки на кафедрі та несе за це відповідальність.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

У прокуратурі нагадали: відповідно до ст. 62 Конституції України людина вважається невинуватою і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.