Держекоінспекція розрахувала мільярдні збитки навколишньому середовищу на деокупованих територіях Харківщини, зокрема, від лісових пожеж під Ізюмом. Про це повідомили у інспекції.

З 20 вересня до 15 жовтня державні інспектори обстежили 26 об'єктів на деокупованих територіях Харківської області, які постраждали через збройну агресію окупантів. За підсумками перевірки виявилося, що понад 55 тисяч квадратних метрів земельних ділянок засмічені пластиком, деревиною, чорними та кольоровими металами, склом, папером, цеглою, шифером, бетоном. Сума заподіяної шкоди навколишньому середовищу становить понад 3,2 млрд. гривень.

Також екологи обстежили згарище на території Андріївського лісництва в Ізюмському районі. Ліс тут згорів на площі 18,55 га, як результат - викид забруднюючих речовин у повітря та збитки на суму понад 6 млн гривень. Крім того, через постійні обстріли російських військ сталося руйнування греблі Оскольського водосховища, і як наслідок, рівень води у водоймі впав до критичного. Це призвело до знищення біологічної активності в акваторії водосховища та масового мора водних живих ресурсів. Сума завданих збитків склала понад 287,3 млн. гривень.

"На жаль, це далеко не весь перелік пошкоджених об'єктів, зараз обстеження продовжуються", - зазначили в екоінспекції.

Після таких перевірок виникає резонне питання – хто оплачуватиме цю шкоду після війни, адже це лише кілька епізодів з усього того, що приніс "російський світ" до Харківської області та України загалом. У Міністерстві захисту навколишнього середовища та природних ресурсів уже заговорили про мільярдні репарації, які пред'являть агресору. За словами голови відомства Руслана Стрільця, російські війська вже завдали довкіллю регіону збитків на 83 мільярди гривень.

Приклади виплати державою репарацій після війни відомі світовій історії. Німеччина двічі виплачувала репарації: після Першої світової війни на користь країн Антанти, після Другої світової – на користь країн, які постраждали від нацистської окупації.