У Харкові та Харківській області школи з простими укриттями не зможуть відкритися 1 вересня для проведення офлайн-уроків, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, пише "Суспільне".

7 липня регіональна Рада оборони ухвалила рішення повернути офлайн-навчання в навчальних закладах. Неодмінна умова - наявність захисних споруд, які відповідають спеціальним вимогам. 

Директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко 13 липня заявила, що 117 шкіл Харкова мають акти про включення до переліку найпростіших укриттів після перевірок, які тривали протягом лютого-травня 2023 року. Але в обласній військовій адміністрації наголошують: наявності найпростіших укриттів для відкриття шкіл - недостатньо. Чим саме захисні споруди відрізняються від найпростіших укриттів - читайте в нашому матеріалі.

Ба більше, голова ХОВА минулого тижня заявив, що "в жодній школі міста немає укриття, яке відповідало б нормам". У відповідь учителі та директори харківських шкіл написали відкритого листа губернатору. Його було опубліковано на сайті Департаменту освіти міськради 13 липня.

Харківські педагоги висловили обурення через заяви обласної влади. Вони повідомили, що у школах готують безпечні укриття для дітей. Результати цієї роботи, за словами педагогів, високо оцінили представники ЮНІСЕФ та інших іноземних організацій. 

Вчителі послалися на Міністерство освіти і науки України, де зазначали, що дистанційне навчання призводить до зниження якості освіти, а також на прохання батьків повернути офлайн-навчання.

Освітяни запропонували обласній владі відвідати укриття в школах Харкова і прокоментувати побачене.

Губернатор Синєгубов повідомив, що їздити і дивитися укриття він не буде.

"Це відповідальність місцевої влади - забезпечити наявність цих укриттів. У рішенні Ради оборони чітко вказано, які саме захисні споруди дадуть змогу відкритися або проводити заняття офлайн... Найпростіші укриття не підходять", - заявив Синєгубов.

Також керівник ОВА зазначив, що після ракетних ударів по Харкову 16 липня Рада оборони не переглядатиме свого рішення щодо формату освіти. Губернатор заявив, що в цьому немає необхідності, оскільки Рада оборони дозволяє керівництву навчальних закладів ухвалювати самостійні рішення з урахуванням військової обстановки і наявності захисних споруд. 

Губернатор припустив, що навчальні заклади можуть організувати комбіноване навчання: частина занять буде проводитися онлайн, а частина - у відповідних захисних спорудах. Синєгубов підкреслив, що проведення занять із дітьми передбачається саме в захисних спорудах.

У Харківській області кілька громад уже відмовилися повертатися до традиційних форм навчання. Це Чугуївська, Олексіївська та Пісочинська. Причина - відсутність захисних споруд у школах.