Олексіївська громада Лозівського району відмовилася відкривати школи

Від початку повномасштабного вторгнення РФ навчальні заклади в Україні перевели на дистанційне навчання. Село Олексіївка розташоване за кілька кілометрів на схід від міста Первомайський і приблизно за 90 кілометрів трасою на південь від Харкова. До війни тут проживало понад 1,5 тис. осіб. До Олексіївської громади входить 22 села. Загальне довоєнне населення - понад 7,1 тис. осіб.

У громаді працюють 4 ліцеї, одна гімназія і два дитячі садки.

7 липня регіональна Рада оборони ухвалила рішення повернути очну форму навчання. Однак це буде можливо тільки в тих школах, вишах і коледжах, де є захисні споруди, обладнані відповідно до спеціальних вимог. Простих укриттів, створених у підвалах, недостатньо. 

Захисних споруд, що відповідають усім вимогам, у школах Олексіївської громади немає. 

Олексіївський сільський голова Анатолій Страхов наголосив, що в жодному навчальному закладі громади у вересні не розпочнуться офлайн-заняття, бо безпека дітей і педагогів - понад усе. Працівникам сільради доручили з'ясувати, що потрібно для будівництва нових споруд та ремонту наявних. Пріоритетний напрямок - привести в належний стан укриття під Олексіївським ліцеєм.

Аналогічне рішення - не розпочинати офлайн-навчання - ухвалили в Чугуївській громаді. Там у навчальних закладах теж немає захисних споруд, які відповідають нормам. Ще один аргумент - постійні повітряні тривоги, під час яких потрібно евакуювати дітей в укриття. Протягом навчального дня доведеться кілька разів переводити дітей у сховища. Значну частину часу діти проводитимуть в укриттях, а це, за оцінкою чугуївських педагогів і чиновників, негативно позначиться на якості навчального процесу.