59-річний колаборант з Козачої Лопані Харківської області возив російських окупантів на шкільному автобусі. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Як встановило слідство, після окупації селища зловмисник запропонував допомогу російським військам. Для цього він використовував службовий шкільний автобус місцевої сільради.

Колаборант перефарбував транспортний засіб у зелений колір та намалював на ньому російську символіку. На цьому автобусі він возив окупантів на ротацію з прифронтового району Харківщини до російського Бєлгорода та назад.

Крім того, зрадник перевозив із РФ зброю та боєприпаси для російської армії. Він паркував автобус на подвір'ї власного помешкання.

Згодом, відступаючи під тиском Сил оборони України, російські війська вкрали в колаборанта цей автобус, щоб евакуювати особовий склад та озброєння.

Після деокупації району зловмисник переховувався в сусідньому селищі, намагаючись уникнути відповідальності. Проте правоохоронці встановили його місцезнаходження та затримали.

Колаборанту повідомлено про підозру за пособництво державі-агресору (ч.1 ст.111-2 КК України). Його взято під варту. Чоловіку загрожує до 12 років ув'язнення.