У Дергачах добудовують сміттєвий полігон, роботу над яким почали ще у 2017 році. Це буде перший на Харківщині комплекс із переробки твердих побутових відходів із системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії.

Сміттєпереробний завод почали будувати 7 років тому за кредитні кошти Світового банку - 44 мільйони доларів. Газ планували переробляти в електроенергію для потреб комплексу і для продажу на енергоринку. Група фахівців вилетіла до Польщі, щоб навчитися працювати на такому комплексі. Планувалося, що до кінця 2022 року запустять всі свердловини з видобутку полігонного газу та сортувальну станцію, а у березні-квітні 2022-го хотіли провести прогінний запуск. На місці старого полігону в Дергачівському районі планували побудувати гірськолижну трасу, де влітку можна було б кататися на спеціальному пластиковому покритті. Біля траси хотіли встановити підйомник і прокласти дорогу для екстрим-велоспорту.

У листопаді 2023 року міськрада повідомляла, що будівництво сміттєвого полігону в Дергачах зупинено через бойові дії. Територію будівництва неодноразово обстрілювали. 

За даними Харківської ОВА, зараз будівля майбутнього заводу завершена майже на 97%. Потужності підприємства дозволять створити 152 нових робочих місця та переробляти 250 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік. Лінії підприємства дозволять проводити глибоке сортування, переробку органічних відходів, підготовку до транспортування тощо. Водночас обладнання заводу зможе виробляти електроенергію із полігонного газу обсягом понад 16 500 мВт на рік.

Очільник Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко зазначив, що незабаром підприємство вдасться запустити в роботу. За словами начальник ХОВА Олега Синєгубова, загальна вартість реалізації проєкту - майже 260 мільйонів євро. Фінансування передбачається коштом іноземних донорів та коштом громад. Після повноцінного запуску в роботу усіх заводів потужності підприємств дозволять переробляти усі тверді побутові відходи регіону й вирішить проблему створення сміттєзвалищ на території Харківської області.

Загалом на Харківщині є 79 полігонів та сміттєзвалищ, майже усі вони не відповідають нормам екологічної безпеки. Їх загальна площа - 280 гектарів. Щороку в регіоні утворюється близько 692 тисяч твердих побутових відходів.