Будівництво нового сміттєвого полігону в Дергачах зупинено. Про це повідомили в Харківській міськраді.

Причина - війна і бойові дії. Територію будівництва неодноразово обстрілювали. 

Сміттєпереробний завод у Дергачах почали будувати 2017 року. Кредит - 44 мільйони доларів - надав Світовий банк. 

Напередодні повномасштабного вторгнення директор КП "Муніципальна компанія з поводження з відходами" Юрій Суярко говорив, що на новому полігоні вже зібрали сортувальну лінію, вели роботи з підключення до електромережі, закінчували монтаж систем опалення, вентиляції та пожежогасіння. Група фахівців вилетіла до Польщі, щоб навчитися працювати на такому комплексі. У березні-квітні 2022 року планувалося провести прогінний запуск.

Сортувальна лінія дала б змогу зменшити кількість відходів, які потрапляють на звалище, на 10%. А за повноцінної роботи системи роздільного збору сміття в Харкові цей показник становив би 30%.

Тоді ж повідомлялося, що багатофункціональний комплекс із переробки твердих побутових відходів, який будують у Дергачівському районі, готовий на 95%. До кінця 2022 року мали запустити всі свердловини з видобутку полігонного газу та сортувальну станцію. Газ планували переробляти в електроенергію для потреб комплексу і для продажу на енергоринку. Запланований обсяг електроенергії становив до 15 млн КВт на рік.

На місці старого полігону в Дергачівському районі планували побудувати гірськолижну трасу, де влітку можна було б кататися на спеціальному пластиковому покритті. Біля траси хотіли встановити підйомник і прокласти дорогу для екстрим-велоспорту.