У Харкові шукають присяжних. Як повідомили у Дзержинському райсуді, зараз формуються списки присяжних на 2023 - 2026 роки роботи.

Присяжним може бути громадянин України віком від 30 до 65 років, який постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція суду.

"Присяжні як представники народу при здійсненні правосуддя реалізують судову владу держави, тому мають особливий правовий статус. Ухвалюючи рішення, вони керуються здоровим глуздом, життєвим досвідом та загальнолюдськими цінностями, - розповіли в суді.

Присяжним за час роботи у суді виплачується винагорода. Воно розраховується, з посадового окладу судді з урахуванням фактично відпрацьованого часу. Крім того, присяжні мають статус недоторканності.

Хто не може бути присяжним:

  • ті, хто визнаний судом обмежено дієздатним чи недієздатним;
  • хто має хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов'язків присяжного;
  • люди з незнятою чи непогашеною судимістю;
  • нардепи, члени Кабміну, судді, прокурори, правоохоронці, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші держслужбовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;
  • люди, на яких за останній рік накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;
  • люди старше 65 років;
  • ті, хто не володіє державною (українською) мовою.

Претенденти можуть отримати детальну інформацію за телефоном (057) 336-82-70 або за адресою: Харків, пр. Перемоги 52-В, 1 поверх, каб. 103.

В Україні суд присяжних працює 25 років. В українському суді присяжних – троє людей, вони входять до складу колегії суддів. Це люди, для яких робота в суді - не основна, а скоріше - додатковий заробіток.

Український суд присяжних розглядає справи про вбивства, суперечки про усиновлення й надання примусової психологічної допомоги. Приклад роботи присяжних - розгляд справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.