Трофейна техніка окупантів допомагає розчищати сміттєзвалище у селищі Шевченкове у Харківській області. Як повідомляє "Слобідський край", окупанти кинули бульдозер на артилерійському тягачі (БАТ) ще у середині серпня під час відступу з Балаклії.

Між селищами Шевченкове та Чкаловське розташован полігон твердих побутових відходів, але мешканці під час війни ним не могли користуватися через вибухонебезпечність. Селище наближалося до "сміттєвої катастрофи". У результаті керівництво селища звернулося до командування 3-ї окремої танкової бригади за допомогою у розчищенні полігону.

"Під час окупації Куп'янського району саме на цьому полігоні розміщувалися боєприпаси російсько-терористичних військ. Полігон був небезпечним", - розповів боєць з 3-ї окремої танкової бригади.

Місцеві підрозділи ДСНС було не могли розмінуванням через відсутність потрібної техніки. А у танкової бригади ця техніка була – трофейний важкий бульдозер на базі танка, він називається БАТ. БАТ - радянський бульдозер і путепрокладач. 1987 року машина була прийнята на озброєння під назвою БАТ-2, 1988 року почалося її серійне виробництво – до речі, на Харківському заводі ім. Малишева. БАТи поставлялися на оснащення інженерних військ та цивільної оборони. Після 1991 року почалися продажі БАТ-2 до інших країн світу. Основним завданням машини є прокладання шляхів та доріг у зоні бойових дій.

За словами наших військових, БАТ набагато потужніший, ніж звичайний бульдозер. До того ж він захищений бронею. Там, де бульдозер може вибухнути на міні, снаряді – БАТ не страшно. Тепер окупаційна техніка на службі українських сил допомагає відновлювати харківські селища та інфраструктуру. Військові фахівці та БАТ працюють у селищі Шевченкове з 18 січня, більшість полігону вже розчищено. Пізніше БАТ зможуть надати й іншим громадам, які його потребуватимуть.

За даними The Wall street journal, після харківського контрнаступу восени 2022 року РФ стала найбільшим "постачальником" зброї для ЗСУ. Стрімкий прорив ЗСУ у Харківській області призвів до того, що до рук українських бійців потрапили сотні одиниць російської бронетехніки. Частина російської техніки була готова до негайного використання, частина потребувала ремонту.