Після харківського контрнаступу РФ стала найбільшим "постачальником" зброї для ЗСУ. Про це пише The Wall street journal.

За словами військових, стрімкий прорив ЗСУ у Харківській області місяць тому призвів до того, що до рук українських бійців потрапили сотні одиниць російської бронетехніки, оскільки російська армія у неорганізованому відступі залишала своє важке озброєння та склади з запасами. Частина російської техніки була готова до негайного використання, частина перебуває у ремонті, щоб пізніше повернутися на фронт. Те, що сильно пошкоджено і використовуватися не може, розбирається на запчастини.

"У росіян більше немає переваги у вогневій могутності. Ми розбили всі їхні артилерійські частини перед переходом у наступ, а потім почали просуватися вперед так швидко, що вони навіть не встигли заправитися та завантажити свої танки", - розповів офіцер батальйону "Карпатська Січ" Руслан Андрійко.

Згідно з відкритими джерелами інформації, якщо порахувати захоплену зброю під час відступу Росії з Київської області та інших частин північної України у квітні, то нещодавні успіхи ЗСУ перетворили Москву на безумовно найбільшого "постачальника" важких озброєнь для України. Іронічно, але Росія випередила чистою кількістю "поставок" США та інших союзників. Наприклад, союзники поставили в Україну 320 танків, а Україна захопила понад 400 російських. Союзники поставили 210 БМП, а Україна захопила вдвічі більше ворожих. Однак західна зброя, як правило, більш досконала та точна. Крім того, ЗСУ захоплено вдвічі менше установок систем залпового вогню, ніж поставили союзники. Аналітики кажуть, що реальна кількість трофейної російської техніки, ймовірно, вища, тому що не кожне захоплене обладнання знімається на відео. Але командир 92-ї бригади, яка відіграла важливу роль на Харківському фронті, був знятий цього тижня під час "поїздки" на Т-90, якого до війни не було на українському озброєнні.

Західні союзники не відправляли в Україну танки свого виробництва, але Київ отримав близько 230 модернізованих танків Т-72 із Польщі та ще кілька десятків із Чехії. Американська та європейська допомога була зосереджена на наданні Україні високоточної артилерії стандарту НАТО, такої як вироблені в США M777 та Paladin, німецькі Panzerhaubitze 2000 та польські гаубиці Krab, а також ракетні системи Himars. Ця зброя дозволила ЗСУ утримати оборону, коли у травні закінчилися артилерійські снаряди радянського зразка.

За словами полковника Сергія Череватого з оперативного командування "Схід", досвід українців, які навчалися роботі з іноземними системами озброєнь, полегшив для них використання російської зброї, яка схожа на українську. Очевидно, що трофейний арсенал поповнюватиметься й надалі, оскільки, за даними Інституту вивчення війни, контрнаступ України на Харківщині ще не досяг кульмінації і зараз просувається до Луганської області. На думку експертів інституту, місцевість у західній частині Луганщини підходить для швидкої маневреної війни, яку ЗСУ вже ефективно застосовували у східній частині Харківської області на початку вересня.