Тип ракет, якими РФ учора зранку била по Харкову, - це «Іскандери К» та С-300. Удар був нанесений близько 11.10 по Холодногірському району. За словами начальника Слідчого управління харківської поліції Сергія Болвінова, росіяни запустили по місту три «Іскандери К» та три ракети С-300.

«Іскандер» - балістична ракета класу земля-земля. Вперше РФ представила «Іскандер» в серпні 1999 року на аерокосмічному салоні МАКС. Дальність польоту – 500 - 700 км, маса бойвої частини – 480 кг.

За даними з відкритих джерел, на 23 лютого 2022 року армія РФ мала в запасі лише 100 ракет «Іскандер К». Протягом 10 перших місяців повномасштабного вторгнення російський ВПК зміг виготовити ще 20 ракет обох типів, із середнім темпом по дві ракети на місяць.

«С-300» — це розроблений в СРСР наприкінці 1960-х років зенітно-ракетний комплекс. Він створювався для боротьби з літаками стратегічної і тактичної авіації, крилатими, оперативно-тактичними та балістичними ракетами на висотах від 25 м до 27 км та відстанях до 100 км в умовах інтенсивного радіопротидії.

«С-300» та «С-400» - це в першу чергу комплекси протиповітряної оборони. Проте розробники передбачили можливість наносити удари окремими видами зенітних ракет по наземним цілям по заданим координатам. Ці аркети РФ активно використовує для ударів по Україні. Відстань ураження – до 250 км, вага бойової частини – до 180 кг.

На місці вчорашніх прильотів у Харкові – вирви глибиною до 2,5 метра. Зруйновано будівлю, потрощені приватні автомобілі.

Слідчі зібрали уламки з вирв і на прилеглій території.

Учора було відомо про п’ятьох постраждалих від удару, сьогодні вранці голова Харківської обласної військової адміністрації повідомив, щ поранення отримали шість цивільних чоловіків.

Приблизно через 12 годин, після опівночі, росіяни знову нанесли ракетні удари по Харкову. За даними влади, це були ракети С-300. Вони влучили у цивльне підприємство, сталася пожежа.