Харків першим в Україні планує запустити електробуси на маршрути громадського транспорту. Про це в ефірі національного телемарафону розповів мер Харкова Ігор Терехов.

За його словами, під час його робочої поїздки до Лондона було досягнуто домовленостей з Європейським інвестиційним банком про отримання грошей на купівлю електробусів. Харкову виділили 15 млн євро під низький відсоток, і на ці кошти, каже Терехов, планують закупити близько 30 сучасних електробусів і швидкісні зарядні станції до них.

Електробус - це автобус, який використовує для свого руху електричну енергію. Вони працюють без викидів шкідливих речовин, таких як вуглекислий газ та інші токсичні відходи, що робить електробуси екологічно чистими.

Для зарядки електробусів використовуються спеціальні зарядні станції, які можуть бути встановлені на автобусних станціях або в інших місцях. Заряджатися електробуси можуть як від електромережі, так і за допомогою системи швидкої зарядки.

Терехов зазначив, що електробусів поки немає в жодному з українських міст, і вони "стануть фішкою Харкова".

Градоначальник запевнив, що в Харкові продовжать оновлювати рухомий склад та інший громадський транспорт. Так, уже є домовленості про закупівлю сучасних трамваїв, тролейбусів і поїздів для метро.

Від початку війни проїзд у громадському транспорті Харкова - безкоштовний. Ігор Терехов пообіцяв, що з пасажирів не братимуть оплату за проїзд, поки на це будуть бюджетні гроші. На позачерговій сесії міськради депутати виділили на забезпечення безкоштовного проїзду додатково 66 мільйонів гривень.