Володимир Путін, можливо, наказав російським військам захопити Харків та неокуповану частину Харківської області, незважаючи на крайню малоймовірність успіху. Про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW).

ISW називає це гіпотезою, а не оцінкою, тому що докази обмежені та непрямі. Так, зазначається, що російські сили неодноразово намагалися захопити Дементіївку на північ від Харкова, хоча її захоплення має обмежене значення для захисту від українських наступальних дій.

16 липня Головне управління розвідки України оприлюднило перехоплену розмову, в якій російський військовослужбовець заявив, що його командиру немає справи до втрат, а він хоче лише дістатися Харкова.

Окупаційна влада в Харківській області, що підтримується Росією, підписала угоду про взаємну співпрацю та оборону з "ЛНР", яка вказує на те, що російська влада в Харківській області створює умови для довгострокової окупації.

"Російські сили, ймовірно, будуть непослідовно активізувати спроби наземних атак на північ від Харкова найближчими днями, щоб зберегти територіальні амбіції в Харківській області, але навряд чи зможуть досягти значних територіальних успіхів", - йдеться у повідомленні Інституту.