На Харківщині війна знищила 300 ферм, аграрії втратили дорогу техніку. Про це "Суспільному" розповів заступник голови обласної військової адміністрації Євген Іванов.

За його словами, близько 322 одиниць нової техніки було повністю знищено. Це дуже велика цифра, особливо з огляду на те, що кожна одиниця коштує 200 - 300 тис. євро.

Іванов сподівається, що в цій ситуації аграріям буде доступне вигідне кредитування для придбання нової техніки.

Непроста ситуація і із сільгосппідприємствами. Мова про ті, що розташовані у Чугуївському, Куп'янському, Ізюмському та частині Харківського району - тобто на територіях, що перебували в окупації.

До повномасштабної війни з РФ у Харківській області було близько 2100 агропідприємств, з них 1300 займалися рослинництвом. На сьогодні близько 300 підприємств повністю знищено повністю. Інші - втратили інфраструктуру, техніку, документацію. Іванов зазначив, що з деякими з них досі немає зв'язку.

Відомо, що у лютому до Харківської облради звернулися представники агропромислових підприємств регіону. Вони розповіли, що їхні земельні ділянки, рухоме та нерухоме майно знаходилися на тимчасово окупованих територіях та у зонах активних бойових дій. Внаслідок цього все було повністю або частково знищено, тому сплачувати податки підприємства не можуть. Вони просять облраду визнати обставини, що склалися, обставинами непереборної сили, а самі підприємства внести до списку постраждалих.

Деякі харківські аграрії планують звернутися до суду з вимогою відшкодувати збитки, завдані РФ. Так зробить агрофірма із Чкаловського. До початку повномасштабного вторгнення РФ на двох фермах комплексу, у селищі Чкаловському та селі Іванівці, було близько 70 тисяч свиней, а на момент деокупації їх кількість скоротилася вдесятеро - до 7 тисяч. Через брак води та корму, хвороб та обстрілів тварини гинули. Майже всі 6,5 тисячі гектарів орендованих земель, на яких працівники агрокомбінату вирощували зерно, заміновані. Підприємство готує позови до міжнародних судів, щоб отримати грошову компенсацію від Росії.