У Харківській області війною зруйновано 163 ферми. На майбутній сесії депутати облради планують затвердити список підприємств, які постраждали через російське вторгнення, йдеться у проекті рішення облради.

Відомо, що до Харківської облради звернулися представники агропромислових підприємств регіону, які розповіли, що їхні земельні ділянки, рухоме та нерухоме майно перебували на тимчасово окупованих територіях та у зонах активних бойових дій. Внаслідок цього все було повністю або частково знищено, тому сплачувати податки підприємства не можуть. Вони просять облраду визнати обставини, що склалися, обставинами непереборної сили, а самі підприємства внести до списку постраждалих.

Підприємства у списку постраждалих через війну зареєстровані у різних районах області, це:

  • Ізюмський;
  • Куп'янський;
  • Чугуївський;
  • Богодухівський;
  • Лозівській;
  • Харківський.

Є фірма з Харкова, це "С-Альфа Грін".

Повний список агрофірм, зруйнованих війною:

Деякі підприємства області планують звернутися до суду з вимогою відшкодувати збитки, завдані РФ. Наприклад, так зробить агрофірма із Чкаловського. До початку повномасштабного вторгнення РФ на двох фермах комплексу, у селищі Чкаловському та селі Іванівці, було близько 70 тисяч свиней, а на момент деокупації їх кількість скоротилася вдесятеро - до 7 тисяч. Через брак води та корму, хвороб та обстрілів тварини гинули. Майже всі 6,5 тисячі гектарів орендованих земель, на яких працівники агрокомбінату вирощували зерно, заміновані. Підприємство готує позови до міжнародних судів, щоб отримати грошову компенсацію від РФ. Наразі на агрокомбінаті відновлюється робота.