На Харків насувається небезпечне природне явище – крижаний дощ. Про це повідомили у Службі автомобільних доріг Харківської області.

На вихідні синоптики прогнозують погіршення погодних умов. У суботу вранці до Харківської області зайде циклон у вигляді рясного снігопаду із західної, південно-західної та південної сторін області, який пошириться по всій території.

Також очікується надзвичайне погодне явище – крижаний дощ. Температура коливатиметься від -7°С до +3°С, внаслідок чого можливе утворення ожеледиці.

Явище крижаного дощу виникає при температурній інверсії, коли в землі температура повітря нижча від точки замерзання (нижче 0 °C), а в зоні утворення дощу температура плюсова (вище 0 °C). Краплі дощу, потрапляючи на переохолоджену поверхню, швидко замерзають – відбувається так зване миттєве заморожування. Тоді дощ може замерзнути на гілках, стеблах і листі рослин, лініях електропередач, машинах, будинках і так далі, тимчасово огортаючи їх крижаною оболонкою. Зі збільшенням товщини крижаного панцира різко зростає його маса, що призводить до ламання гілок і дерев, обривів ліній повітряних комунікацій; іноді навіть ламаються металеві опори ЛЕП та обрушуються дахи будинків.

У Харкові один з крижаних буревіїв стався у грудні 2020 року, тоді в місті перестали ходити тролейбуси, а в травматології 17-ї міської лікарні не залишилося вільних місць - люди отримували травми на льоду.

В автодорі зазначили, що під час негоди дорожня служба працює цілодобово. Погодні умови можуть призвести до ускладнення руху на окремих ділянках доріг та вулиць. Автомобілістів закликають утриматися від поїздок на далекі дистанції, бути пильними на дорогах і дотримуватись правил дорожнього руху. У разі ускладнень руху автомобілісти можуть повідомляти диспетчерську службу підрядної організації ДП «Харківський облавтодор»: (057) 336-77-00.